Dobrý den, milí čtenáři! Dnes vám přinášíme úžasný recept na kachnu se zelím, který vám rozhodně zpříjemní váš večerový stůl. Tato klasická kombinace chutí je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i po celém světě. Připravte se na jedinečnou chuťovou explozi, která vás ohromí.
Potřebné suroviny:
- 1 kachna (asi 2,5 – 3 kg)
- 1 velká hlava zelí
- 4 stroužky česneku
- 3 cibule
- 200 g slaniny
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vývaru
- sůl, pepř, kmín, nové koření
Postup:
Nejprve si připravíme kachnu k pečení. Dobře ji omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Pak ji očistíme od přebytečného tuku a kůže seškrábne. Poté ji osolíme a opepříme jak zevnitř, tak zvenku.
Dále si připravíme zelí. Hlávku zelí nakrájíme na tenké proužky a necháme krátce povařit ve slané vodě, aby změklo. Poté ho osušíme.
Vložíme slaninu na rozpálenou pánev a necháme ji opečenou. Přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dusíme dozlatova.
Mezitím si připravíme pekáč, ve kterém budeme kachnu péct. Dno pekáče vysteleme cibulí a česnekem. Na cibuli rozložíme zelí a na něj položíme kachnu.
Předehřejeme troubu na 180°C. Kachnu pečeme přibližně 2 a půl hodiny. Během pečení ji několikrát podléváme vývarem, aby nevyschla. Hotovost kachny ověříme špejlí – pokud z ní vyteče růžová šťáva, je kachna hotová.
Mezitím si připravíme omáčku. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku a necháme ztmavnout. Pak zalijeme vývarem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a novým kořením.
Hotovou kachnu se zelím podáváme s domácí houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem a zalijeme lahodnou omáčkou.
Závěr
Doufáme, že vám tento recept na kachnu se zelím zachutná a oslní vaše chuťové buňky. Nebojte se experimentovat s přísadami a přizpůsobit recept svému osobnímu vkusu. Přejeme vám dobrou chuť a dobrou zábavu při vaření!
Varianty receptu
Pokud máte rádi pestrost, můžete vyzkoušet některé varianty tohoto receptu na kachnu se zelím. Místo klasického pečení v troubě můžete zkusit kachnu grilovat nebo připravit na pánvi. Kromě toho můžete do omáčky přidat trochu červeného vína pro bohatší chuť.
Vegetariánská alternativa
Pro vegetariány lze připravit alternativní verzi tohoto pokrmu. Místo kachny můžete použít například čočku nebo směs různých druhů hub. Zelí připravte stejným způsobem jako v klasickém receptu a omáčku dochuťte různými bylinkami pro bohatší chuť.
Ingredience | Klasický recept | Vegetariánská alternativa |
---|---|---|
Kachna/čočka/houby | ✔ | ✔ |
Zelí | ✔ | ✔ |
Slanina (volitelně) | ✔ | ❌ |
Hladká mouka | ✔ | ✔ |
Nejčastěji kladené otázky
- Jak dlouho trvá příprava kachny se zelím?
- Mohu použít jiný druh masa než kachnu?
- Je možné recept přizpůsobit bezlepkové dietě?
- Jaké koření lze použít k dochucení omáčky?
Viz také: