Guláš z vepřového masa je klasické pokrm, kterým můžete zahřát tělo i duši. Jeho bohatá chuť a vůně udělají radost každému, kdo se k němu přisedne. Pokud chcete připravit tento lahodný guláš doma, stačí dodržet pár jednoduchých kroků.
Ingredience:
Pro přípravu guláše z vepřového masa budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g vepřového masa (plec nebo krk)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžičku kmínu
- 1 lžičku majoránky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Kmín a majoránka na ozdobení
Postup:
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Mějte maso nakrájené na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno nasekané a vše ostatní připravené na dosah.
2. Na sporáku si připravte hlubší hrnec nebo rendl. Rozpalte v něm olej a na něm orestujte na drobné kousky nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezískají zlatavou barvu.
3. Přidejte nakrájené maso a orestujte ho spolu s cibulí a česnekem, dokud nezezlátne.
4. Poté přidejte mletou papriku, kmín a majoránku. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
5. Přilijte rajčatový protlak a vývar. Dobře promíchejte a nechte povařit na mírném ohni asi 1-1,5 hodiny, dokud maso nezměkne a guláš nezhoustne.
6. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Hotový guláš podávejte s čerstvě nakrájenou petrželkou a podle chuti můžete ozdobit kmínem a majoránkou.
Tipy a triky:
– Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete do guláše přidat trochu chilli papričky nebo červené papriky.
– Guláš bude chutnější, pokud ho necháte odpočinout alespoň 30 minut před podáváním, aby se chuťové složky propojily.
– K masu si můžete přidat i další přísady podle vaší chuti a fantazie, jako jsou papriky, brambory nebo rajčata.
Závěr:
Guláš z vepřového masa je vynikající pokrm pro vychladlé dny, kterým zahřejete nejen své tělo, ale i duši. S tímto jednoduchým receptem se vám jeho příprava podaří na jedničku. Stačí si jen připravit ingredience, následovat postup a nechat se unášet vůní, která se bude šířit po vaší kuchyni. Tak neváhejte a pusťte se do vaření tohoto lahodného guláše!
Varianty a možné úpravy:
Existuje mnoho způsobů, jak upravit recept na guláš z vepřového masa podle vašich preferencí. Zde jsou některé návrhy na varianty:
Varianty | Popis |
---|---|
Guláš s brambory | Přidejte do guláše nakrájené brambory a nechte je vařit spolu s masem a ostatními ingrediencemi, dokud nezměknou. |
Guláš se zeleninou | Do guláše můžete přidat různou zeleninu, jako jsou papriky, mrkev nebo rajčata, aby se zvýšil obsah vitaminů a vlákniny. |
Guláš s kořením | Experimentujte s různými druhy koření, jako je koriandr, hřebíček nebo fenykl, pro zajímavější chuťový zážitek. |
Nejčastěji kladené otázky:
- Je možné použít jiný druh masa?
- Ano, recept na guláš lze upravit i s jinými druhy masa, jako je hovězí nebo kuřecí.
- Jak dlouho lze guláš skladovat?
- Uchovávejte guláš v chladničce a spotřebujte ho do 3 dnů. Můžete ho také zmrazit a skladovat až několik měsíců.
Viz také: