Chleba z kvásku je jedním z nejoblíbenějších druhů domácího pečiva, který si můžete připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Pokud máte rádi chutný a aromatický chléb s lehkou kyselou příchutí, pak je recept na chleba ze sušeného kvásku tou správnou volbou pro vás.
Příprava sušeného kvásku
Než začnete s pečením chleba, musíte si připravit sušený kvásek. Stačí smíchat 1/4 šálku vody s 1/4 šálku mouky a nechat směs na 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Poté přidejte další 1/4 šálku vody a 1/4 šálku mouky a nechte znovu fermentovat dalších 24 hodin. Opakujte tento proces, dokud se nevytvoří aktivní kvásek, což by mělo trvat asi 5-7 dní. Nakonec sušte kvásek na pečicím papíru a rozemlejte na prášek.
Ingredience
Pro přípravu chleba ze sušeného kvásku budete potřebovat následující ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku sušeného kvásku
- 1 1/4 šálku vody
- 1 lžička soli
Postup
1. Smíchejte sušený kvásek s hladkou moukou a solí v misce.
2. Postupně přilijte vodu a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a elastické konzistence.
3. Přikryjte mísu utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu 8-12 hodin, dokud nezvětší svůj objem.
4. Po kynutí přenesete těsto na pomoučený povrch a formujte ho do tvaru chlebového bochníku.
5. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Mezitím dejte těsto do chlebového košíku a nechte ho kynout dalších 30-60 minut.
6. Přeneste chleba do předehřáté trouby a pečte ho po dobu 30-35 minut nebo dokud nezíská zlatavou barvu a zazní dutý zvuk, když na něj klepnete.
Podávání
Nejlepší je nechat chléb po upečení vychladnout alespoň 30 minut, než ho rozřežete. Podávejte ho s máslem, domácí marmeládou nebo jako součást různých sendvičů. Tento chléb z kvásku je skvělým doplňkem k jakémukoli jídlu a jistě si ho oblíbíte.
Úprava chleba podle preferencí
Každý má rád chléb trochu jinak. Pokud máte rádi chléb s výraznější chutí nebo se chcete trochu experimentovat, můžete přidat do těsta různé přísady. Například můžete přidat semínka jako sezam nebo slunečnicová semínka pro texturu a chuť. Také můžete přidat trochu medu nebo sirupu pro lehce sladkou příchuť.
Použití sušeného kvásku ve více receptech
Sušený kvásek není omezen jen na pečení chleba. Můžete ho použít i při výrobě dalších pečiv jako jsou buchty, rohlíky nebo dokonce pizzové těsto. Stačí přizpůsobit recept a přidat sušený kvásek podle potřeby.
Ingredience | Množství |
---|---|
Hladká mouka | 2 šálky |
Sušený kvásek | 1/2 šálku |
Voda | 1 1/4 šálku |
Sůl | 1 lžička |
Nejčastěji kladené otázky
- Je možné zmrazit těsto s sušeným kváskem?
- Jak dlouho lze skladovat sušený kvásek?
- Existují alternativy k sušenému kvásku?
- Mohu použít sušený kvásek místo čerstvého v receptu na kváskový chléb?
Viz také: