Právě jsme narazili na kulinářský skvost, který si zaslouží naši pozornost – listové těsto s mletým masem. Tato kombinace křehkého těsta a šťavnatého mletého masa je jedním z těch pokrmů, které prostě musíme vyzkoušet. A co víc, máme pro vás nejen recept, ale i pár tipů a triků, jak tento lahodný pokrm připravit.
Recept na listové těsto s mletým masem
Začněme s receptem na samotné listové těsto s mletým masem. Budeš potřebovat následující ingredience:
- Listové těsto (můžeš si ho koupit hotové nebo připravit domácí)
- Mleté maso (kuřecí, hovězí nebo vepřové, podle tvé preference)
- Cibule
- Česnek
- Pepř
- Sůl
- Olej (nebo máslo)
- Bylinky a koření dle chuti (například tymián, majoránka, či oregano)
Postup:
- Nejprve si připrav listové těsto. Pokud ho používáš hotové, nech ho rozmrazit. Pokud si ho chceš připravit doma, návod na přípravu těsta najdeš v našem receptu na domácí listové těsto.
- V hrnci si rozehřej olej nebo máslo a osmaž na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidej mleté maso a smaž ho dozlatova. Případně přidej koření a bylinky dle chuti.
- Dej masovou směs stranou a nech ji vychladnout.
- Rozválej listové těsto na tenký plát a nakrájej ho na menší čtverce.
- Na každý čtvereček polož trochu masové směsi a uzavři těsto do tvaru trojúhelníku nebo kapsy.
- Pokládej jednotlivé listové těsto s mletým masem na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nezezlátne a nezachytí se. Podávej teplé.
Tipy a triky pro dokonalé listové těsto s mletým masem
A teď pár tipů, které ti pomohou při přípravě tohoto skvostného jídla:
- Pokud máš rád pikantní chuť, přidej do masové směsi trochu čili papriky nebo křenovou pastu.
- Experimentuj s různými druhy mletého masa – každý druh přinese do pokrmu jinou chuťovou nuanci.
- Pokud chceš listové těsto ještě křehčí, přidej do něj na konci pečení trochu másla a nech ho chvilku v troubě zapečené.
- Podávej listové těsto s mletým masem s čerstvým zeleninovým salátem nebo pikantní omáčkou.
Takže co čekáš? Pojď si vychutnat tuto lahůdku a ohrom své chuťové buňky!
Varianty listového těsta s různými náplněmi
Kromě tradičního receptu na listové těsto s mletým masem existuje celá řada variant s různými náplněmi. Zde je několik inspirací:
Náplň | Ingredience |
---|---|
Špenátové sýry | Čerstvý špenát, různé druhy sýrů (například feta, kozí sýr), česnek, olivový olej, sůl, pepř |
Houbové | Houby (například žampiony, sušené houby), cibule, česnek, smetana, sýr, petrželka, sůl, pepř |
Lososové | Losos, smetana, citronová šťáva, koprová nať, sůl, pepř |
Experimentuj s různými kombinacemi ingrediencí a objevuj nové lahodné chutě!
Nejčastěji kladené otázky o listovém těstě
Zde jsou odpovědi na některé otázky, které se často týkají přípravy listového těsta:
- Je lepší použít hotové listové těsto nebo ho připravit doma?
Oba způsoby mají své výhody. Hotové těsto je rychlejší a pohodlnější, zatímco domácí těsto umožňuje lepší kontrolu nad ingrediencemi. - Jak zachovat listové těsto křehké?
Důležité je pečivo neotevírat během pečení a nepřidávat příliš mnoho náplně, aby se zabránilo prosáknutí těsta. - Můžu listové těsto připravit dopředu?
Ano, listové těsto může být připraveno dopředu a uloženo v lednici nebo mrazáku. Před použitím nezapomeňte nechat rozmrazit (pokud je těsto zmražené).
Viz také: