Listové těsto s mletým masem

Právě jsme narazili na kulinářský skvost, který si zaslouží naši pozornost – listové těsto s mletým masem. Tato kombinace křehkého těsta a šťavnatého mletého masa je jedním z těch pokrmů, které prostě musíme vyzkoušet. A co víc, máme pro vás nejen recept, ale i pár tipů a triků, jak tento lahodný pokrm připravit.

Recept na listové těsto s mletým masem

Začněme s receptem na samotné listové těsto s mletým masem. Budeš potřebovat následující ingredience:

  • Listové těsto (můžeš si ho koupit hotové nebo připravit domácí)
  • Mleté maso (kuřecí, hovězí nebo vepřové, podle tvé preference)
  • Cibule
  • Česnek
  • Pepř
  • Sůl
  • Olej (nebo máslo)
  • Bylinky a koření dle chuti (například tymián, majoránka, či oregano)

Postup:

  1. Nejprve si připrav listové těsto. Pokud ho používáš hotové, nech ho rozmrazit. Pokud si ho chceš připravit doma, návod na přípravu těsta najdeš v našem receptu na domácí listové těsto.
  2. V hrnci si rozehřej olej nebo máslo a osmaž na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
  3. Přidej mleté maso a smaž ho dozlatova. Případně přidej koření a bylinky dle chuti.
  4. Dej masovou směs stranou a nech ji vychladnout.
  5. Rozválej listové těsto na tenký plát a nakrájej ho na menší čtverce.
  6. Na každý čtvereček polož trochu masové směsi a uzavři těsto do tvaru trojúhelníku nebo kapsy.
  7. Pokládej jednotlivé listové těsto s mletým masem na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nezezlátne a nezachytí se. Podávej teplé.

Tipy a triky pro dokonalé listové těsto s mletým masem

A teď pár tipů, které ti pomohou při přípravě tohoto skvostného jídla:

  • Pokud máš rád pikantní chuť, přidej do masové směsi trochu čili papriky nebo křenovou pastu.
  • Experimentuj s různými druhy mletého masa – každý druh přinese do pokrmu jinou chuťovou nuanci.
  • Pokud chceš listové těsto ještě křehčí, přidej do něj na konci pečení trochu másla a nech ho chvilku v troubě zapečené.
  • Podávej listové těsto s mletým masem s čerstvým zeleninovým salátem nebo pikantní omáčkou.

Takže co čekáš? Pojď si vychutnat tuto lahůdku a ohrom své chuťové buňky!

Varianty listového těsta s různými náplněmi

Kromě tradičního receptu na listové těsto s mletým masem existuje celá řada variant s různými náplněmi. Zde je několik inspirací:

Náplň Ingredience
Špenátové sýry Čerstvý špenát, různé druhy sýrů (například feta, kozí sýr), česnek, olivový olej, sůl, pepř
Houbové Houby (například žampiony, sušené houby), cibule, česnek, smetana, sýr, petrželka, sůl, pepř
Lososové Losos, smetana, citronová šťáva, koprová nať, sůl, pepř

Experimentuj s různými kombinacemi ingrediencí a objevuj nové lahodné chutě!

Nejčastěji kladené otázky o listovém těstě

Zde jsou odpovědi na některé otázky, které se často týkají přípravy listového těsta:

  • Je lepší použít hotové listové těsto nebo ho připravit doma?
    Oba způsoby mají své výhody. Hotové těsto je rychlejší a pohodlnější, zatímco domácí těsto umožňuje lepší kontrolu nad ingrediencemi.
  • Jak zachovat listové těsto křehké?
    Důležité je pečivo neotevírat během pečení a nepřidávat příliš mnoho náplně, aby se zabránilo prosáknutí těsta.
  • Můžu listové těsto připravit dopředu?
    Ano, listové těsto může být připraveno dopředu a uloženo v lednici nebo mrazáku. Před použitím nezapomeňte nechat rozmrazit (pokud je těsto zmražené).

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář