Vítejte milí čtenáři, v dnešním článku se zaměříme na kouzla kynutého těsta připraveného ze sušeného droždí. Pokud milujete vůni čerstvého pečiva a chuť lahodných domácích chlebů či bohatých sladkých pečiv, jste na správném místě. Přinášíme vám krok za krokem recept na přípravu kynutého těsta, které vás okouzlí svou nadýchaností a chuťovým zážitkem.
Ingredience:
Začneme výčtem nezbytných surovin:
Mouka | Sušené droždí | Cukr | Sůl | Mléko | Vegetabilní olej | Vajíčko |
---|---|---|---|---|---|---|
3 šálky | 1 balení | 2 lžíce | 1/2 lžičky | 1 šálek | 1/4 šálku | 1 kus |
Poznámka: Všechny suroviny by měly být při pokojové teplotě.
Postup:
1. V malé misce smíchejte sušené droždí s cukrem a mlékem. Nechte směs odpočívat a kynout asi 10 minut, dokud nevznikne pěna na povrchu.
2. V hluboké míse smíchejte mouku s solí. Udělejte důlek uprostřed a přidejte kynutou směs, olej a rozkvedlané vajíčko.
3. Pomalu začněte míchat suroviny dohromady, postupně přidávajíc mléko, dokud nezískáte hladké a lesklé těsto.
4. Těsto vyndejte z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho hněťte asi 8-10 minut, dokud nebude pružné a elastické.
5. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout při pokojové teplotě alespoň hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí jeho objem.
Trik pro dokonalé kynuté těsto:
Pokud chcete těsto nechat kynout ještě více, vložte ho do vypnuté trouby spolu s nádobou s horkou vodou. Přikryjte utěrkou a nechte ho klidně i přes noc.
Formování a pečení:
1. Po vykynutí těsto vyndejte z mísy a znovu ho krátce prohněťe. Podle receptu vytvarujte bochánky, housky nebo rozválejte na plát a naplňte oblíbeným náplněním.
2. Položte na plech s pečicím papírem a nechte znovu kynout dalších 30 minut.
3. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
4. Pečte těsto v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud není krásně zlatavé.
Gratulujeme! Nyní máte připravené čerstvé kynuté těsto ze sušeného droždí, které si můžete vychutnat kdykoliv. Buďte kreativní s náplněmi a formami a zkuste si připravit něco úžasného.
Nové variace chutí:
Chcete přidat do vašeho kynutého těsta nové lahodné tóny? Vyzkoušejte přidat do receptu na poslední chvíli nastrouhaný pomerančový nebo citronový zest. Tato osvěžující citrusová příchuť dodá těstu nový rozměr a lehkost.
Experimentujte s náplněmi:
Vyvarujte se monotónnosti! Kromě tradičních sladkých nebo slaných náplní zkuste přidat do kynutého těsta sušené ovoce, ořechy nebo i kousky oblíbené čokolády. Kreativita nemá mezí!
Nejlepší způsob uchování:
Pokud neplánujete spotřebovat celé kynuté těsto najednou, vyzkoušejte ho zmrazit. Rozdělte těsto na menší části, zabalte do plastové folie a uložte do mrazáku. Tak budete mít vždy po ruce čerstvé těsto na příští pečení.
Nejčastěji kladené otázky:
1. Jak dlouho trvá kynutí těsta? | Čas kynutí může být ovlivněn teplotou místnosti, ale obvykle trvá kolem hodiny. |
2. Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného? | Ano, můžete. Mějte však na paměti, že budete potřebovat větší množství čerstvého droždí než sušeného. |
3. Jak poznám, že těsto dostatečně vykynulo? | Optimální je zdvojnásobení objemu těsta, což může trvat přibližně hodinu. |
Viz také: